16.3.2011

Innostunut emäntä






Olen lepäillyt pari päivää viikonlopun jälkeen. Laiskottelu teki hyvää. Aamulla innostuin tiskaamaan ja siivoamaan. Siistissä keittiössä oli mukava laittaa ruokaa. Ruuanlaittoa suunnitellessani luin arkipäivänaktivistin kirjoituksen leivästä. Innostuin kokeilemaan siinä ollutta ohjetta. Tapani mukaan muokkasin ohjetta hieman. Puolitin hiivan määrän ja nostatin hieman pidempään. Vähähiivaisuus on yksi olennainen ominaisuus hyvässä leivässä. Hiiva ei rupea maistumaan muutamankaan päivän kuluttua. Hyvää leipää tuli. Kaunistakin, kun nostatin leivontakoreissa. Ostin ne talvella miehelle synttärilahjaksi Helsingistä Korkeavuorenkadulla olevasta keittiötarvikekaupasta.

Leipien jälkeen leivoin tyttösen synttäreitä varten muffinseja. Puputytön herkkuja Puputyttö ja vohvelisankari -kirjasta. Hyvältä nekin maistuivat, vaikka en vielä kuorruttanutkaan. Laitan ne pakkaseen odottamaan viikonloppua. Kuorrutan vasta juhlapäivänä.

Lopuksi laitoin vielä oikomismoussakan uuniin. Taiteensääntöjen mukaan tehty moussaka on erittäin herkullista, mutta todella hyvää oli tämäkin.

Oikomismoussaka

1,5 munakoisoa
6-8 perunaa
2 kesäkurpitsaa (sellaista pienehköä ja kiinteää)
1 prk kaurakermaa
oliiviöljyä
suolaa

Tomaattikastike:

1  iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 dl soijarouhetta
2 prk tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä (tai vettä)
paprikajauhetta
mustapippuria
oreganoa
1 tl kanelia
(suolaa)
oliiviöljyä

Pilko munakoisot n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja itketä ne (ripottele suolaa kummallekin puolelle, anna seisoa jonkin aikaa, kunnes niistä alkaa vuotaa nestettä, huuhtele neste pois ja valuta vesikin pois esim. siivilässä). Viipaloi myös kesäkurpitsat ja perunat ohuiksi siivuiksi.

Tomaattikastikkeeseen pilko sipulit ja kuullota niitä öljyssä pannulla. Lisää joukkoon mausteet ja kuiva soijarouhe. Lisää tomaattimurska ja viini. Anna kiehua jonkin aikaa.

Laita uuni vuoan pohjalle ensin tomaattikastiketta. Kasaa vuokaan kerrokset kaikkia kasviksia ja laita tomaattikastike päälle. Munakoisojen päälle voi vielä lorauttaa hieman öljyä, jos haluaa. Toista. Viimeiseksi pitäisi tulla tomaattikastiketta. Kaada kaurakerma päällimmäiseksi. Paista pitkään, ainakin 1,5 tuntia uunissa 200 asteessa. Kokeile, että perunat ovat kypsiä. Anna vetäytyä jonkin aikaa ja sitten nauttikaa.

Itkettäminen tuo munakoisoihin ja koko ruokaan suolaisuutta. En lisännyt tomaattikastikkeeseen itse lainkaan suolaa, mutta monen mielestä se kyllä voisi vaatia sitä. Me olemme vain tottuneet viime aikoina vähäsuolaiseen ruokaan, kun olen tehnyt sellaista tyttösen takia.

3 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Kauniita nuo kohotuskorit, taidan laittaa itsekin toivelistalle.

Arkipäivän aktivisti kirjoitti...

Tulipas sulla kauniita leipiä. En olekaan ennen kuullut tuollaisista nostatuskoreista. Täytyypä pitää silmänsä auki jos niitä tulisi täällä Tampereella vastaan. ja hiivan puolitus on tosi hyvä idea, taidan itsekin kokeilla seuraavalla kerralla.

Anna kirjoitti...

Anni P: Kauniita ovat, siksi ne halusinkin ostaa. Mutta ihan hyödyllisiäkin, onneksi.

Arkipäivänaktivisti: En tiedä voiko noita löytää muualta, ehkä. Mä tein ison työn löytääksini nuo. Mä en laita koskaan taikinaan enempää, kuin tuon 1/4 paketin hiiva. Hyvin nousee, muttei maistu.